यदि तपाईलाई र अरुलाई पनि भविष्यमा काम लाग्ने त्यस्तो केहि सुचना मूलक जानकारी छ भने त्यसको लिंक हाम्रो Facebook Page वा einfonewsnpl@gmail.com मा पठाउनुहोला त्यसलाई हाम्रो यो Web Site मा समावेस गर्नेछौ । धन्यवाद !
Home » , » नेपाली वैज्ञानिकको फलफुल पकाउने आविष्कारको विश्वव्यापी माग

नेपाली वैज्ञानिकको फलफुल पकाउने आविष्कारको विश्वव्यापी माग

अस्ट्रेलियाको क्वीन्सल्यान्ड विश्वविद्यालयमा कार्यरत नेपाली वैज्ञानिक प्रोफेसर भेष भण्डारीले पत्ता लगाउनुभएको (ड्राइङ प्रविधि) फलफूल पकाउन प्रयोग गरिने पाउडरको हाल विश्वव्यापी रूपमा माग बढिरहेको छ । प्रोफेसर भण्डारीले आविष्कार गरेको नयाँ प्रविधिले फलफूल पकाउन प्रयोग हुने परम्परागत इथाइलिन ग्यासलाई धुलो (पाउडर) मा रूपान्तरण गर्न सक्छ । यो प्रविधिको विकासले बजारमा फलफूल पु¥याउनुअघि सुरक्षित, प्रभावकारी र सहजरुपमा त्यसलाई पकाउन मद्दत गर्नेछ । सो विश्वविद्यालयमा २० वर्षदेखि प्राध्यापनरत भण्डारीले गत महिनामात्र सो प्रविधिको आविष्कार गर्नुभएको हो । हाल नेपाल भ्रमणमा रहनुभएका उहाँले भन्नुभयो– फलफूल तथा गोलभँेडालगायतका उत्पादनलाई फार्मबाट टिपेपछि यसलाई भण्डारण गरी पकाउने झमेला अब पर्दैन र सवारी साधनमा नै यो पाउडर प्रयोग गरी फलफूल तथा तरकारीको मात्राअनुरूप पकाउन सकिन्छ ।

यो प्रविधिले विश्वव्यापी रूपमा काम गर्न सक्छ र सजिलैसँग र सानो वा ठूलो मात्रामा लिएर पनि हिँड्न सकिन्छ । भण्डारण गरी ग्याँसको प्रयोग गरी फलफूल पकाउन लगानी र खर्च धेरै हुने भएकाले यसलाई सजिलो र आधुनिक प्रविधिका रूपमा विश्वकै माग आएको छ– उहाँले भन्नुभयो । वैज्ञानिक भण्डारीले भनाई, “यसको व्यावसायिक उत्पादन भर्खरै सुरु हुन थालेको छ । तर अस्ट्रेलियासहित युरोप, अमेरिका र एसियाका एक सयभन्दा बढी देशबाट सो उत्पादनको माग सुरु भइसकेको छ ।”

उहाँले सो प्रविधिको आविष्कार अस्ट्रेलियाको क्विन्सल्यान्ड विश्वविद्यालयको प्रयोगशालामा नै गर्नुभएको हो । उहाँ कृषि, भूमि तथा बागबानी विषयका विज्ञ हुनुहुन्छ । आफूले विद्यावारिधिको तयारी गर्दैदेखि र गरिसकेपछि समेत गरी निकै लामो समयको अध्ययन, अनुसन्धान र परीक्षणपछि यो प्रविधिको आविष्कार गरेको उहाँले जानकारी दिनुभयो । “सिलिन्डरमा राखिएको ग्यास महङ्गो, चलाउन कठिन र असुरक्षित हुने गरेको थियो,” प्रो भण्डारीले भन्नुभयो, “यी बेफाइदा हटाउने प्रयासस्वरुप हामीले पाउडर बनाउने प्रयास थाल्यौँ र अहिले सफल भएका छौँ । अब यसको व्यावसायिक उत्पादन चाँडै हुनेछ ।” विगतमा बगैँचाबाट फलफूल टिपेर बजारसम्म पु¥याउनेक्रममा सिलिन्डरमा राखिने इथाइलिन ग्यासको प्रयोग गर्ने गरिन्थ्यो । इथाइलिन ग्यासका सिलिन्डर विस्फोट हुने खतरा विगतमा रहने गरेकामा अब त्यस्तो ग्यासलाई पाउडरमा रूपान्तरण गरिएको छ, प्रो भण्डारीले भन्नुभएको छ ।

 प्रो भण्डारीले आविष्कार गरेको नयाँ पाउडर केरा, आँप, घिउफल (एभोकाडो) र गोलभेँडाजस्ता फलफूलमा छर्किएर निश्चित तापक्रम र आद्रता कायम गर्नासाथ त्यो ग्यासमा पुनः रूपान्तरण भई फलफूल पकाउन थाल्छ । उहाँको अनुसन्धानको कार्यमा क्वीन्सल्यान्ड विश्वविद्यालयमै उहाँको निर्देशनमा विद्यावारिधि अध्ययनरत बीन होले सहयोग गरेको विश्वविद्यालयद्वारा हालै प्रकाशित एक जर्नलमा उल्लेख गरिएको छ । भण्डारीले भन्नुभयो– मेरा पिएचडी विद्यार्थीमध्ये चारजनाको यसमा सहयोग रहेको छ । मैले यो अनुसन्धानका लागि एक्लै पनि चार वर्ष खर्चिएको छु ।

प्राध्यापक भण्डारी भन्नुहुन्छ– यसअघि फलफूल पकाउनका लागि प्रयोग हुने प्रविधि निकै महङ्गो र झन्झटिलो पनि थियो, अब भने २० टनको ट्रकमा राखिएका केरालाई तीन हजार किलोमिटर यात्रा गर्दा ४० ग्राम मात्र यो पाउडर राखिदियो भने यसले बाटोमै केरा पकाइदिन्छ । उहाँलाई यो अति महत्वपूर्ण आविष्कारमा अतुलनीय योगदान पु¥याएको तथा ड्राइङ प्रविधिमा निकै लामो समयदेखि सेवा पु¥याएको भन्दै एक विश्वप्रसिद्ध अवार्ड “एक्सीलेन्स इन ड्राइङ अवार्ड” पनि हालै प्रदान गरिएको छ । चीनको झियामेनमा हालै आयोजित खाद्य प्रविधिसम्बन्धी अन्तर्राष्ट्रिय सम्मेलनका अवसरमा प्रो भण्डारीलाई उद्योग र कृषिमा ड्राइङसम्बन्धी फ्रान्सेली सङ्घ (अफ्सीया) को संयोजनमा स्थापित सो प्रतिष्ठित अवार्ड प्रदान गरिएको हो । यो अवार्ड प्रत्येक चार वर्षमा कृषि क्षेत्रमा उत्कृष्ट अनुसन्धानको कार्य गर्ने एकजना वैज्ञानिकलाई प्रदान गरिन्छ । उहाँले सो विश्वविद्यालयमा विद्यावारिधि (पिएचडी) गर्ने विद्यार्थीहरुलाई आवश्यक निर्देशन प्रदान गर्दै आउनुभएको छ । सो विश्वविद्यालयमा सन् १९९२ देखि निरन्तर प्राध्यापन गर्दै आउनुभएका उहाँले फुड इन्जिनियरिङ विषयमा फ्रान्सबाट विद्यावारिधि गर्नुभएको थियो ।

    काठमाडौँ विश्वविद्यालयमा आफ्नो विषयमा प्रस्तुति दिन र विशेषगरी जोमसोम भ्रमण गर्न १५ दिनका लागि हालै नेपाल आउनुभएका उहाँ भन्नुहुन्छ– म अस्ट्रेलियन गैरआवासीय नेपाली भए पनि यो आविष्कारपछि पनि विश्वका सञ्चारले समाचार लेखे र त्यसमा नेपाली मूलका अस्ट्रेलियन प्रोफेसर भनेर लेखेकोमा मलाई निकै गर्व लागेको छ । विश्वको जुनसुकै कुनामा रहे पनि नेपाललाई कहिल्यै नबिर्सने भन्दै उहाँले सम्पूर्ण नेपाल घुम्ने मेरो रहर छ र केही समयपछि पूरै नेपाल भ्रमणका लागि मैले समय छुट्टयाएर आउने योजना बनाएको छु भन्नुभयो । त्यतिबेलै नेपालमा भण्डारीहरुको उद्भवका बारेमा पनि खोज्ने आफ्नो योजना रहेको उहाँले सुनाउनुभयो । प्युठानको बिजुवार टारीमा विसं २०१४ मा जन्मिनुभएका भण्डारीले दाङको घोराहीबाट एसएलसी, वीरगन्जको ठाकुरराम क्याम्पसबाट विज्ञान विषयमा प्रमाणपत्र र भारतबाट डेरी प्रविधिमा स्नातक उत्तीर्ण गर्नुभएको थियो । पछि सोही विषयमा थाइल्यान्डको प्रतिष्ठित एसियन इन्स्टिच्यूट अफ टेक्नोलोजी र फ्रान्सबाट स्नातकोत्तर र विद्यावारिधि गर्नुभएको थियो ।

साभार: गोरखापत्र